Dat wij 31 december massaal met z'n allen in de keuken staan om oliebollen en wafels te bakken weet iedereen wel. Ook het glas champagne op de bewuste dag om 00.00 uur is welbekend. Maar hoe vieren ze in andere landen eigenlijk de overgang van het ene naar het andere jaar?
Spanje: In Spanje verschijnen even voor 00.00 overal de druiven op tafel. Het is daar namelijk traditie om in de 12 seconden voordat het nieuwe jaar begint, elke seconde een druif te eten. Wanneer het je is gelukt in de laatste 12 seconden van het jaar, 12 druiven te eten, mag je een wens doen.
Polen: Half december begint in Polen al de voorbereiding voor oudjaarsavond. Er worden dan namelijk Nieuwjaarskoeken gebakken. Deze koeken bestaan uit suiker, kruidnagels, kaneel, rozijnen en amandelsnippers. Op oudjaarsavond worden de koeken in het bijzijn van de gehele familie opgegeten.
Engeland: In Engeland is het varken aan het spit een traditioneel gerecht om het nieuwe jaar te vieren. Ook chips met azijnsmaak (Jak! Wie verzint dat??) en een vleestaart worden veel gegeten.
Frankrijk: In Frankrijk is het gebruikelijk om uit te gaan eten in een restaurant op oudjaarsavond. Het programma is avondvullend. Er worden 10 gangen gegeten en tussen elke gang wordt gedanst. Wat op elk menu terugkomt zijn oesters en fruits de mer. Je zult maar kok zijn in Frankrijk...
Hongarije: Hongaren drinken geen champagne met Nieuwjaar, zij hebben een eigen drankje. Met gedroogd fruit, dadels, walnoten, suiker, rum, witte wijn, thee en sinaasappelsap wordt daar een heerlijke kruidendrank gebrouwen. Over de smaak kan ik niks vertellen, maar het doet me denken aan glühwein, wanneer je de witte wijn vervangt door rode.
Wat je vanavond ook gaat eten, aan welke traditie je ook vasthoudt, laat het je smaken en beleef een heerlijke avond! Fijne jaarwisseling allemaal!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten